Author Message
<  ÐžÐ±Ñ‰Ð¸  ~  Ð¤Ð˜Ð›ÐœÐ˜
г-жа Емилия
PostPosted: Thu Feb 14, 2008 8:40 pm  Reply with quote
Guest

Кървавата музикална феерия на Тим Бъртън

„Суини Тод : Бръснарят демон от Флийт стрийт” е пищна кървава приказка, отвеждаща ни във викторински Лондон, който така добре познаваме от екранизациите на Дикенс.
Във филма на Бъртън обаче има и някои екстри.Той е мюзикъл, екранизация на едноименния хит на Стивън Зондхайм и Хю Уийлър по адаптацията на Кристофър Бонд, заснет от Дариуш Волски с изискан вкус и усет към стила на епохата, в който идилията на Оливър Туист и Дейвид Копърфилд е помрачена от кървавите отмъщения на бръднаря Суини Тод, носещ в себе си чертите на Джак Изкормвача и албионски граф Монте Кристо.
Защото както много други прочути кинотворби и тази разказва за възмездие - на поруганата в миналото любов, с главно действащо лице съдията Търпин, отнел любимата на бръснаря и вкарвайки го несправедливо в затвора за 15 години.
„Суини Тод” се сблъсква с две основни опасности, които биха попречили за адекватното му възприемане - леещата се на потоци кръв от жертвите на демоничния бръснар и неговата приятелка Нели Лавит и впечатляващата визуално - пластична експресия, обсебваща екрана , с която трябва героично да се борят актьорите, заети в продукцията.
Опасността от тяхното засенчване е преодоляна от постановъчното майсторство, намерило необходимата хармония между екранното артистично присъствие на звездния ансамбъл и нужната спектаклова зрелищност, която само сценограф като Данте Феретии оператор като Дариуш Волски могат да експонират.
Тим Бъртън е разчитал на функционалния сценарий на Джон Логън и на пълната продуцентска подкрепа на Ричард Занук за да реализира този дързък и предизвикателен свой проект.
Творбата на Зондхайм е носителка на множество награди, почиваща на реални факти от миналото, но е твърде своеобразна и зловеща за стилизирания и херметично затворен свят на музикалните комедии.
Тя е по-скоро мюзикъл на ужаса и не би могъл да попадне в по - добри ръце за филмиране от тези на Тим Бълтън, създателят на първия „Батман”, „Ед Ууд” и „Слийпи холоу”.
И съвсем логично равномерно балансира между темата за изгубената любов и тази за неизбежната вендета, в която обаче симпатичният иначе бръснар добива демонично -канибалски черти и съвсем загубва обичайния си човешки облик.
В началото на престъпния му списък е ексцентричният негов конкурент Адолфо Пирели, а в края е съдията Търпин и приятелката му Нели, поели към пещта и регистрирали етапите на човешката лудост и падение след загубата на всички нравствени ориентири, след което не може да не последва и неговата смърт от ръцете на Тоби – Ед Сандърс, напомняща ни за екстазния финал на „Време разделно”.
Признавам си, че трудно поех всички изстъпления на Суини Тод, а режисьорската амбиция да акцентува на детайлите предизвика тревожен гърч в стомата ми.
Знам, че това е авторска привилегия, но известно избягване на натуралистичните детайли само би спомогнало за безпроблемното възприемане на филма и от по -невръстната публика.
Защото като спектакъл той е на изключителна висота.
Постоянното второ аз на постановчика - Джони Деп (за шести път!) създава смразяващ образ на отмъстител, просмукан от хладнокръвен бяс и омраза, Хелена Бонъм Картър вдъхва чар и непосредственост на плачещата за любов Нели Лавит, Саша Барън Коен е органичен и ефектен като Пирели и доказва, че може да играе и по - сложни персонажи от прочутия си идиот Борат, а Алън Рикман и Тимоти Спол за пореден път ни убеждават, че в одеждите на съдията Търпин и неговият приятел Бийдъл Бамфорд са просто незаменими за качествените и запомнящи се поддържащи роли.
В рамките на двата часа екранно време Тим Бъртън умело направлява своята жестока фиеста и изтръгва нашия зрителски възторг, чиято материализация са и двата „Златни глобуса” за 2007 г., спечелени за най-добър филмов мюзикъл и актьор - Джони Деп в него.
Проблемът е l каква степен публиката е готова да се подложи безпрепятствено на въздействието на този дяволски увлекателен и толкова отблъскващо - свиреп филм.


Типичен тимбъртъновски филм, само че този път не е анимация като Corpse Bride, а игрален. Заслужава си гледането Razz
Back to top
Display posts from previous:   
All times are GMT + 2 Hours

View next topic
View previous topic
Page 1 of 1
New Generation Forum Index  ~  ÐžÐ±Ñ‰Ð¸

Post new topic   Reply to topic


 
Jump to:  
You can post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Powered by phpBB and Ad Infinitum v1.06